Mysen Fotballs Historie

”Foreningen indkjøber strax en fodbold”. Dette er det første vi hører om fotballen i Mysen Idrettsforening. Og siden den dag har en grønn stolthet hvilt i hjertene til mang en fotballentusiast i Mysen.

Historien til Mysen Fotball er lang og med mange hendelser. Den begynner allerede i april 1904, strekker seg helt frem til i dag, og vil sannsynligvis fortsette videre så lenge det finnes mennesker i bygda. Mysenfotballens historie begynner som sagt i 1904, da Mysen turn- og idrettsforening, som foreningen het på den tiden, opprettet et fotballag, og begynte å spille på torvet i Mysen i turnsko og turndrakter. I de kommende årene varierte draktfargene mellom helhvitt, blått og hvitt, til og med helsort ble tatt i bruk før det til slutt ble bestemt i 1927 at Hvitt og grønt skulle være Mysens farger, noe som har holdt helt frem til i dag.

Året 1917 var et merkeår for Mysen Fotball. Dette året ble nemlig foreningen tatt opp i Norges Fotballforbund, og de første kretskampene ble spilt på Momarken, som hadde blitt Mysens nye hjemmebane. Etter noen år fant man ut at arealet lå for lite sentralt plassert, og laget flyttet sine hjemmekamper til Havnåsjordet.

Mysen AILs lag i 1931
De rykket opp i A-klassen, men vant dessverre ingen mesterskap.

Etter avdelingseier i B-klassen i 1924, gikk det nedover med Mysenfotballen i årene som fulgte. På grunn av politiske splittelser i Mysen-idretten ble foreningen stående praktisk talt ribbet tilbake. Mysen hadde nå flere fotballag, hvorav Mysen Arbeideridrettslag (MAIL) ble stående igjen som det sterkeste laget, og i 1930 rykket de opp til A-klassen. MTIF fikk stablet et nytt lag på bena, men måtte begynne fra bunnen av, og spilte nå i kl.C, der de skulle komme til å streve i mange år. Først i 1937 begynte tilnærmelsene mellom de to lagene, og etter krigsavbruddet var det igjen klart for fotball i Mysen. Og da man tok fatt igjen i 1945 var det blitt ett lag: Mysen Idrettsforening.

Nå fikk Mysen et meget godt lag. I tiden fremover tok de seieren i sin pulje i B-klassen, hadde et meget godt grep på Askim, samt spilte hjemmekamp mot det danske laget Aalborg, med hele 3300 betalende tilskuere på plass på idrettsplassen. I 1949 rykket laget opp i 1.divisjon, men allerede i 1951 bar det ned i 1.divisjon igjen. Men Mysen slo hurtig tilbake og tok seieren i kretsmesterskapet i 1952, og rykket opp igjen i 1.divisjon.1950-åra var Mysenfotballens tid på toppen.

Mysen-laget som ble Østfoldmestere i 2.divisjon i 1957.

I tiden som fulgte ble det en evig vandring i de lavere divisjonene. Før man først nå de siste ti årene har klart å heve laget oppover i divisjonene, opp til dagens plass i Konica Minolta Ligaen. På 2000-tallet har Mysens førstelag så langt notert seg til flere topplasseringer i Konica Minolta Ligaen, samt ved to anledninger nådd første runde i NM, der mysen har vært vertskap for lag som Follo og Eliteserielaget Fredrikstad FK, an forestilling som trakk flere tusen mennesker til Mysen Idrettspark.

Mysens førsteellever i en treningskamp i Tyrkia før sesongen 2008

Tradisjonelle mysen Idrettspark har også gjennomgått endringer, og ble i 2009 gjort om til en kunstgressarena med flomlys, noe som har åpnet for økende tilbud for alle aktive i klubben.

Antall medlemmer i Mysenfotballen når også stadig nye høyder, med flere hundre aktive i klubben, og fortsetter det slik går Mysen IF Fotball en lys fremtid i møte.